Hvordan får du kilderne til at tale?

På dette kursus lærer du, hvordan du bruger journalistisk interviewteknik, så du får gode svar ud af dine kilder

Interviewteknik

 

Interviewteknik er journalistens vigtigste arbejdsredskab. I researchfasen bruger han interviews til at få hurtig adgang til en masse informationer. I artiklerne bruger han interviews til at bringe læseren tæt på andre mennesker, og til at skildre en mangfoldig og facetteret verden.

Professionelle kilder som politikere og eksperter taler ofte af sig selv, men de fleste andre kilder kræver en særlig håndtering, for at man kan få brugbare svar fra kilderne. Og selv de professionelle kilder kræver en særlig håndtering, hvis man vil undgå de svar, som de har givet tusinde gange før.

Gode svar kræver gode spørgsmål og en god interviewteknik. På dette kursus lærer du at lave interviews. Du lærer at stille gode spørgsmål og du lærer at undgå interviewtekniske fejl, der får kilden til at lukke i. Du lærer kort sagt, hvordan du får kilder til at tale, så du kan bruge deres svar til dine tekster.

 

Hvem skal du møde?

Søren Marquardt Frederiksen har siden 1996 undervist i journalistik på bl.a. Københavns Universitet, Copenhagen Business School og Roskilde Universitet. Han har desuden holdt kurser for en lang række virksomheder og organisationer. I alt har han undervist og trænet mere end 4000 kursister og lært dem at blive dygtige journalister og skribenter. Som Journalist har Søren arbejdet på bl.a. DR P1, Ekstra Bladet og Kristeligt Dagblad. Søren er indehaver af firmaet Kkurser.dk og er forfatter til en række bøger om retorik, PR, debat og journalistik, blandt andre 'Journalistik for kommunikationsfolk', Gyldendal 2014.

Hvad får du med hjem?

På kurset får du styr på de interviewtekniske regler, så du får gode svar ud af dine kilder. Vi gennemgår følgende:

• Kildetyper – og hvordan du håndterer dem
• Spørgsmålstyper – hvordan du udformer dine spørgsmål, så kilden har lyst til at svare
• Aktiv lytning – så du ved hvad du skal lytte efter og følge op på
• Kropssprog – og hvordan det påvirker kildens svar
• Interviewets opbygning – så du stiller spørgsmålene i den rigtige rækkefølge
• Kildekritik – så du ved hvilke forbehold du skal tage over for kildens svar
• Transskribering – så du hurtigt kan omsætte interviewet til tekstInterviewtekniske dødssynder – så du undgår at kilden klapper i

På kurset gennemgår vi redskaberne og teorien, og laver dernæst en række konkrete øvelser, der viser, hvordan du bruger teorien i praksis.

Hvad kræver det af dig?

Inden kursets start må du gerne sende 1-2 af dine tekster til underviseren. Udvalgte eksempler bliver gennemgået på kurset med konstruktiv feedback.

Hvem kan deltage?

Interviewkurset henvender sig til skribenter, der skal interviewe folk og bruge deres svar til at skrive tekster. Kurset bliver tilrettelagt efter jeres behov.

Praktiske oplysninger

Tid og sted

Kursets varighed: 7 timer.

Sprogkurset bliver holdt hos jer på en dato som passer ind i jeres program.

Pris

Per deltager: 1495,- (+ moms).

Antal deltagere: 8-12 personer.

Kursusmateriale

Hver deltager modtager et eksemplar af min bog om journalistik 'Journalistik for kommunikationsfolk'. Bogen beskriver det journalistiske håndværk, heriblandt interviewteknik.

 


Bestil kurset