Hvad vil du sige? Redskaber og genrer i mundtlig dansk

Hvad vil du sige? Redskaber og genrer i mundtlig dansk

Hvad vil du sige? Redskaber og genrer i mundtlig dansk

Forlaget Alinea

 

Denne bog gør dig god til at tale. Den viser dig, hvordan du opnår det, du vil med ord.

Bogen handler om retorik. Retorik er læren om, hvordan man overbeviser andre om et synspunkt. Når du læser bogen, får du konkrete redskaber, så du lærer at beherske det retoriske håndværk. Bogen beskriver også, hvordan retorik gennemsyrer dit liv med en række eksempler fra noget, der kunne være din hverdag. Bogen er henvendt til de ældste elever i folkeskolen.

Hvad vil du sige? rummer en komplet og samlet introduktion til retoriske og mundtlige genrer.

 
Redskaber:

• Forbered det, du vil sige

• Overbevis dem du taler til

• Lav en god opbygning

• Brug sproget godt

• Tal godt med krop og stemme

 
Genrer:

• Den politiske tale, retstalen, lejlighedstalen, fremlæggelse, oplæg, eksamenstale.

• Powerpoint, oplæsning, en personlig beretning, Rap n´Battle og stand up.

Hvad vil du sige? er til dig, der vil opnå sikkerhed i at stille dig op foran andre og tage ordet. Du lærer at strukturere et oplæg og præsentere budskabet hensigtsmæssigt. Du lærer at tilrettelægge dine budskaber, og du lærer at argumentere for en sag. Kort sagt – du lærer at tage ordet og at få andre til at blive enige med dig!

Otto Dickmeiss har tegnet bogens fantastiske illustrationer.

 

Anmeldelser:

”Søren Marquardt Frederiksens bog er god både som introduktion til det mundtlige kommunikationsmedie og som en genopfrisker af temaet. Med bogen i hånden bliver læseren bedre til at tale, til at fremlægge og til at argumentere. Bogen, som især skal roses for dens overskuelighed, dens lækre grafik og de mange gode praktiske øvelser, kan klart anbefales alle, som vil arbejde med mundtlig kommunikation.”

Lotte Max Bank i Uddannelsesbladet

 

”Søren Marquardt Frederiksen har tidligere skrevet den glimrende bog ”Hvad skete der? - Bogen om at skrive journalistik” (Alinea, 2008), der indeholder artikler, diskussioner og skriveøvelser, så eleverne lærer at anvende og forholde sig til de journalistiske genrer, teknikker og virkemidler. Nu har han skrevet en ny glimrende bog med titlen ”Hvad vil du sige? (…) Fornem bog med gode og relevante aktiviteter og fantastiske illustrationer af Otto Dickmeiss!”

Bent Rasmussen i Skolebiblioteket

 

”I de seneste år har der ikke været det store fokus på retorik inden for mundtlig dansk i grundskolen. Det vil Søren Marquardt Frederiksen råde bod på. Han har de fornødne faglige forudsætninger, idet han til daglig underviser på Københavns Universitet i netop retorik. (…) Om man er lærer eller elev, vil eksemplerne vække genkendelse og identifikation. Jeg er sikker på, at bogen får de unge i tale og er et rigtig godt redskab til denne meget vigtige facet af mundtlig dansk. Klassen vil som bonus endda få nogle morsomme timer med aktiviteter, hvor eleverne sandsynligvis vil åbne sig for hinanden.”

Karen Porsborg Nielsen i Folkeskolen

 

Læs mere om bogen på forlaget Alineas hjemmeside her.